Het Project

Bij Swetterhage in Zoeterwoude wonen en werken mensen met een verstandelijke beperking. Eén van de huidige dagbestedingscentra is aan vervanging toe. De wens is om hiervoor in 2020 een bijzonder, sprookjesachtig gebouw met 120 werkplekken voor dagbestedingsonderkomen te bouwen. Dit gebouw wordt gebouwd naar een idee van Friedensreich Hundertwasser. Hundertwasser is bekend om de door hem ontworpen, kleurrijke gebouwen en was voorvechter van een mens- en milieuvriendelijke bouwwijze. In Nederland staat slechts één ander gebouw van Hundertwasser: ‘De Regenboogspiraal’ in Valkenburg.

De bouwstijl van Hundertwasser

Hundertwasser vindt natuur erg belangrijk. Natuur dat wordt weggenomen om een gebouw neer te zetten, moet worden teruggegeven. Elk Hundertwassergebouw heeft daarom een daktuin en bomen die uit de gevel groeien. De zogenaamde boomhuurders. De boom betaalt zijn huur door het maken van zuurstof en zijn schoonheid en in ruil daarvoor moet de mens de bomen verzorgen. Met al deze natuur wilde Hundertwasser de symbiose tussen natuur, architectuur en mens herstellen.

Niet alleen groen, maar ook water is belangrijk in zijn ontwerpen. Elk gebouw heeft een vijver en fontein. Regenachtige dagen maakten de kunstenaar gelukkig omdat de kleuren volgens hem dan goed tot hun recht komen. Hij heeft er zelfs zijn schip naar vernoemd: Der Regentag. De kleur zwart zorgt voor een zelfde effect, het laat omliggende kleuren beter uitkomen. Zwart was dan ook zijn lievelingskleur.

Zijn stijl kenmerkt zich verder door het ontbreken van rechte lijnen. In de natuur is namelijk ook niets recht. Het ontbreken van rechte lijnen vertaalt zich bijvoorbeeld in de afgeronde hoeken tussen de vloer en de wanden, tussen het plafond en de wanden en de organische vormen van het gebouw.

Typerend zijn ook de pilaren en de afwerking. Hundertwasser vindt dat een gebouw leven uit moet stralen. Het gebouw verouderd (net als de mens) en het is niet erg dat je dat terugziet. Het is normaal als er eens wat kapot gaat. Je ziet daarom regelmatig gebroken tegels en een onregelmatige afwerking.

Misschien wel het meest opvallend in zijn ontwerpen is de gouden ui. Deze toren verheft de mens tot de status van een koning, aldus Hundertwasser.

Het gebouw

Het gebouw dat Gemiva-SVG laat bouwen wordt één van de laatste gebouwen naar een ontwerp van Hundertwasser ter wereld. Het gebouw wordt opgenomen in de natuur en sluit rechtstreeks aan op een belangrijk natuurgebied in Nederland: het Groene Hart.

In en om het gebouw gaan we  faciliteiten creëren (verhuur van vergaderzalen, een winkeltje met zelfgemaakte artikelen en koffie en thee, ingeschonken en geserveerd door cliënten op ons terras). Er komt een kinderboerderij en we gaan rondleidingen geven. Zo halen we de samenleving letterlijk naar binnen en kan iedereen genieten van het bijzondere gebouw.

De bijzonderheid van Hundertwassergebouwen trekt veel belangstelling. Vanuit heel Nederland en het buitenland.

Nicole_manquette

Waarom vragen wij mensen
om mee te bouwen?

De realisatie van dit Hundertwassergebouw brengt extra kosten met zich mee ten opzichte van gangbare bouw.
Om te kunnen starten met de bouw hebben we 2 miljoen euro meer nodig dan wat er normaal beschikbaar is voor een dagbestedingsgebouw.
Deze extra kosten willen we via een inzamelingsactie realiseren. We roepen daarom het bedrijfsleven en particulieren op om met ons mee te bouwen
.

Wie ontwerpt het gebouw?

Springmann Architektur Gmbh uit Esslingen am Neckar in Duitsland heeft de regie over het ontwerp van het gebouw. Springmann is de door de Hundertwasser-stichting in Wenen, dat de rechten van Hundertwasser beheert, aangewezen architect. Springmann heeft veel met Hundertwasser zelf gewerkt en kan als geen ander de filosofie van Hundertwasser in een gebouw vertalen.

Officiele logo

Een duurzaam gebouw

De Gemiva-SVG Groep heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Ook dit gebouw wordt op een duurzame manier gebouwd. Denk hierbij aan warmte-  en koudeopslag, isolatiewaarden volgens de toekomstige BENG-normen, groene daken met struiken, bomen en diverse terugwin onderdelen in installaties.

ProjectHundertwasser_wit_02

Een project van:

Ontwikkeld door:

  • 071-580 6100
  • hundertwasser@gemiva-svg.nl
  • 2381 AD Zoeterwoude
  • NL04 ABNA 0637 9755 02 t.n.v. Stichting Gemiva-SVG Groep

*De Gemiva-SVG Groep is door de Belastingdienst aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).

INschrijven nieuwsbrief

Lees hier de laatste nieuwsbrief.